Smrznuta hrana je sigurna za jelo i nakon nekoliko mjeseci stajanja u zamrzivaču, ali kada se jednom odledi i ponovo zamrzne, ona uveliko gubi svoj kvalitet, pri čemu ugrožava i zdravlje čovjeka.

Veliki ledeni kristali degradiraju teksturu hrane, a ponovno zamrzavanje otkravljene hrane stvara veće kristale. Određene karakteristike nekih namirnica kao što su hrskavost i sočnost, rezultat su ćelijske strukture, a kada se ćelije raspadnu zbog jačine ledenih kristala, hrana se pretvara u kašu.

Ukoliko želite da održite teksturu nekih sastojaka, iskoristite ih odmah nakon odleđivanja ili ih kuhajte svježe. Izrežite meso ili neke druge namirnice na više manjih porcija, dovoljnih za jedan obrok, kako biste u potpunosti iskoristili hranu koju jednom odledite.

Koristite zdravije metode odmrzavanja hrane

Najčešće preporučena sredstva za odmrzavanje hrane su frižider, hladna voda i mikrovalna.

Neki stručnjaci ipak smatraju kako je hrana odmrznuta u frižideru sigurna za ponovno zamrzavanje, ali naglašavaju da se namirnice koje su otkravljene u mikrovalnoj ili hladnoj vodi moraju skuhati prije zamrzavanja kako bi se spriječilo nastajanje i širenje mikroba, što se posebno odnosi na meso.

Otkravljivanje namirnica toplom vodom uzrokuje nastajanje bakterija i njihovo štetno djelovanje na zdravlje čovjeka.


Koliko određene vrste mesa mogu stajati u zamrzivaču

Neskuhano mljeveno meso počinje da gubi na kvaliteti poslije tri ili četiri mjeseca stajanja u zamrzivaču, ali ako ga otkravite, skuhate i ponovo vratite u zamrzivač, produžit ćete mu rok trajanja za dodatna tri ili četiri mjeseca.

Supe i variva u zamrzivaču mogu stajati dva do tri mjeseca.

Perad i ribe se brže kvare od drugih vrsta mesa. Otkravljenu ribu odmah skuhajte, a neiskorištene ostatke bacite.

Neskuhano cijelo pile ili neka druga vrsta mesa od peradi u zamrzivaču može stajati do godinu dana, dok skuhano zadržava svoj kvalitet do četiri mjeseca.