Iako kvasac ima specifične osobine koje se ne mogu naći u drugim sastojcima, ipak ga možete zamijeniti kombinacijom sode bikarbone i limunovog soka. Kada se soda bikarbona pomiješa sa kiselim limunovim sokom, ona stvara mjehuriće ugljen dioksida koji pomažu tijestu da naraste. Iako će se krajnji rezultati malo razlikovati od onih nastalih korištenjem kvasca, ova zamjena će ipak biti djelotvorna.

Pomiješajte sve sastojke koji se traže u receptu, osim kvasca. Čak i ako recept zahtjeva ranije dodavanje kvasca, kada koristite zamjenu za ovaj sastojak trebali biste je dodati tek na kraju, kako bi kombinacija limuna i sode bikarbone imala adekvatnu reakciju.

Limunov sok i sodu bikarbonu ćete podijeliti na jednaku količinu. Ako se traže 4 kašikice kvasca, pomiješajte 2 kašikice limunovog soka i 2 kašike sode bikarbone, pa umutite.Mućenjem će se inkorporirati zrak u mješavinu, što bi moglo doprinijeti stvaranju balončića.

Prelijte mješavinu sode bikarbone i limunovog soka u posudu sa ostalim sastojcima, izjednačite i nakon što zamijesite tijesto, odmah pecite.

Za razliku od smjese u koju stavljate kvasac, tijesto koje ste pripremili sa sodom bikarbonom i limunovim sokom ne treba ostavljati da naraste.