Iako je standardna preporuka da se maslac iz frižidera ne uzima ranije od 15 minuta prije upotrebe, ostavljanje maslaca duže od ovog vremena teško može predstavljati opasnost po zdravlje.

Slani i neslani maslac

Slani maslac će se rijetko pokvariti, čak i kada je van frižidera neko vrijeme, tvrdi John Bruhn, sa Univerziteta u Kaliforniji. Neslani maslac ima dovoljno prirodne soli koja će odagnati kvarenje za oko sedam dana nakon što se izvadi iz frižidera. Sol, prirodni konzervans, usporava rast štetnih bakterija u hrani, uključujući i maslac.

Čuvanje maslaca

Iako se maslac neće pokvariti brzo, ne može se isto reći i za promjenu kvaliteta. Maslac lahko pokupi mirise ostalih namirnica i pravilno skladištenje je važno da zadrži svoj originalni okus, te da ne dođe do užeglosti.

Maslac treba čuvati u frižideru u njegovom originalnom omotu. Uklanjanjem njegovog omota maslac je izložen kisiku, što može dovesti do bržeg propadanja okusa i kupljenja mirisa koji utiču na njegovu aromu. Čuvajte maslac u najhladnijem području u frižideru do dvije i pol sedmice. Za duže čuvanje, zamrznite maslac u zamrzivaču do četiri mjeseca.

Maslac na sobnoj temperaturi

Mnogi recepti zahtijevaju korištenje omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi. U tom slučaju, uklonite maslac iz frižidera oko 15 minuta prije upotrebe kako biste omogućili da se omekša. Korištenje mikrovalne za njegovo brzo omekšavanje također može doći u obzir, pazeći pri tom da se ne pregrije i pretvori u tečnost.