Da li se maslac brzo pokvari van frižidera

Iako je standardna preporuka da se maslac iz frižidera ne uzima ranije od 15 minuta prije upotrebe, ostavljanje maslaca duže od ovog vremena teško može predstavljati opasnost po zdravlje.

Slani i neslani maslac

Slani maslac će se rijetko pokvariti, čak i kada je van frižidera neko vrijeme, tvrdi John Bruhn, sa Univerziteta u Kaliforniji. Neslani maslac ima dovoljno prirodne soli koja će odagnati kvarenje za oko sedam dana nakon što se izvadi iz frižidera. Sol, prirodni konzervans, usporava rast štetnih bakterija u hrani, uključujući i maslac.

Čuvanje maslaca

Iako se maslac neće pokvariti brzo, ne može se isto reći i za promjenu kvaliteta. Maslac lahko pokupi mirise ostalih namirnica i pravilno skladištenje je važno da zadrži svoj originalni okus, te da ne dođe do užeglosti.

Maslac treba čuvati u frižideru u njegovom originalnom omotu. Uklanjanjem njegovog omota maslac je izložen kisiku, što može dovesti do bržeg propadanja okusa i kupljenja mirisa koji utiču na njegovu aromu. Čuvajte maslac u najhladnijem području u frižideru do dvije i pol sedmice. Za duže čuvanje, zamrznite maslac u zamrzivaču do četiri mjeseca.

Maslac na sobnoj temperaturi

Mnogi recepti zahtijevaju korištenje omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi. U tom slučaju, uklonite maslac iz frižidera oko 15 minuta prije upotrebe kako biste omogućili da se omekša. Korištenje mikrovalne za njegovo brzo omekšavanje također može doći u obzir, pazeći pri tom da se ne pregrije i pretvori u tečnost.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*