Voće je bitan dio zdrave prehrane, pa ukoliko želite da održavate vaše zdravlje, kupovina i čuvanje ovih namirnica u vašoj kuhinji je neophodno.
U nastavku saznajte gdje da čuvate voće i kako da ga duže održite svježim.
Pri kupovini odaberite samo najsvježije vrste voća, bez tamnih mrlji i plijesni.
Voće kao što su jabuke, kajsije, kivi, mango, nektarine i breskve treba držati na sobnoj temperaturi dok ne sazri, a onda staviti u frižider.
Banane treba staviti na mjesto koje je hladno u vašoj kuhinji.
Bobičasto voće, dinju, nar i višnje treba držati u frižideru.
Voće poput marelice, banane, nektarine i breskve izvadite iz vrećice, jer se na taj način zadržavaju plinovi koje voće ispušta tokom sazrijevanja, što zapravo ubrzava proces i čini da se brže pokvari.
Jabuke možete čuvati u plastičnim vrećicama.
Svakodnevno provjeravajte voće i ono koje se pokvarilo odstranite kako ne bi imalo kontakta sa drugim voćkama koje su u dobrom stanju.
Zrele jabuke također odvojite od ostalih vrsta svježeg voća, s obzirom da one ispuštaju stimulans sazrijevanja koji može oštetiti voće koje je u kontaktu s njima.