Voće je bitan dio zdrave prehrane, pa ukoliko želite da održavate vaše zdravlje, kupovina i čuvanje ovih namirnica u vašoj kuhinji je neophodno.

U nastavku saznajte gdje da čuvate voće i kako da ga duže održite svježim.

Pri kupovini odaberite samo najsvježije vrste voća, bez tamnih mrlji i plijesni.

Voće kao što su jabuke, kajsije, kivi, mango, nektarine i breskve treba držati na sobnoj temperaturi dok ne sazri, a onda staviti u frižider.

Banane treba staviti na mjesto koje je hladno u vašoj kuhinji.

Bobičasto voće, dinju, nar i višnje treba držati u frižideru.

Voće poput marelice, banane, nektarine i breskve izvadite iz vrećice, jer se na taj način zadržavaju plinovi koje voće ispušta tokom sazrijevanja, što zapravo ubrzava proces i čini da se brže pokvari.

Jabuke možete čuvati u plastičnim vrećicama.

Svakodnevno provjeravajte voće i ono koje se pokvarilo odstranite kako ne bi imalo kontakta sa drugim voćkama koje su u dobrom stanju.

Zrele jabuke također odvojite od ostalih vrsta svježeg voća, s obzirom da one ispuštaju stimulans sazrijevanja koji može oštetiti voće koje je u kontaktu s njima.