Kako blanširati namirnice

Blanširanje je proces kojim se vrši obrada namirnica,odnosno voća ili povrća, da bi se skinula tanka kora,  dobila hrskavo-mekana tekstura ili da bi se voće i povrće pripremilo za zamrzavanje, konzerviranje ili sušenje. U nastavku vam objašnjavamo na koji način možete blanširati  vaše namirnice.

Stavite vodu i led u veću posudu i ostavite na stranu.

U većoj šerpi zagrijte vodu, oko 3 l vode na 500 gr namirnica koje će se blanširati i dodajte veću količinu soli.

Potopite namirnice u proključalu vodu i zadržite 2-3 minute.

Izvadite namirnice iz tople vode i stavite u vodu s ledom da se brzo ohladi.

Nakon toga posušite i dalje koristite po želji.

 

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*