Svježi bosiljak jelima pruža jak, aromatičan okus, posebno onim na bazi paradajza. Ulje koje se prirodno nalazi u listićima bosiljka pruža najjači okus, ali rok trajanja njegovih listova je vrlo kratak kada se svježi čuvaju u kuhinji. Što duže bosiljak stoji, više se gubi okus njegovog ulja. Ipak, pravilnim skladištenjem produžavate njegov rok trajanja, tako da možete duže uživati u svježem okusu ove biljke.

Pri kupovini bosiljka odaberite čvrste stabljike s punim lišćem koje ne pokazuje znakove uvelosti.

Pomirišite biljku prije kupovine ili branja, a samo izaberite onu koja ima jak, ugodan miris.

Držite stabljike bosiljka zajedno sa sjedinjenim listovima na jednom kraju.

Isperite pod hladnom vodom.

Protresite suvišnu tekućinu s lišća, pa buket položite na papirni ubrus.

Drugim ubrusom preklopite i posušite lišće.

U jednu čašicu stavite malo vode.

Vrhove stabljiki bosiljka odrežite makazama, a bosiljak uspravno stavite u čašu.

Stavite čistu plastičnu vrećicu preko bosiljka u čaši tako da prekriva bilje, ali da ipak ima dotoka zraka.

Stavite čašu sa svježim bosiljkom u frižider, gdje može stajati do sedam dana.