Salate su jednostavne za pripremu, ukusne su i hranjive, a kada ih pohranite na pravi način mogu stajati danima.

Naravno, ako niste pažljivi pri pripremi i čuvanju salate, ona će brzo uvenuti, postati mekana i neukusna.

Operite salatu temeljito, a zatim ju papirnim ubrusom dobro posušite.

Stavite salatu u vrećicu za zamrzivač i čvrsto ju zatvorite.

Ostavite u ladicu frižidera pazeći da ne dodiruje druge vrste voća i povrća, jer bi se na taj način mogla brže pokvariti.

Čim primijetite da se na dnu vrećice počela nakupljati voda, iscijedite ju.

Provjerite da li je ladica na odgovarajućoj temperaturi. Trebala bi biti znatno hladnija u odnosu na ostale dijelove frižidera, ali bez pokazivanja znakova zamrzavanja.

Rascijepajte salatu rukom ili ju izrežite plastičnim nožem umjesto metalnim priborom za jelo.

Zelenje koje se reže metalom brže počinje da vene.

Salatu ćete duže održati svježom ako ju stavite u plastičnu posudu, prekrijete vlažnom krpom i i hermetički zatvorite poklopcem.

Za najbolje rezultate i okus, napravite preljev za salatu dodajući ulje, limunov sok i voće.

Većina izrezanog povrća može stajati sa ovim preljevom.