Nar je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijem i vlaknima. Sve to ga čini iznimno zdravim voćem, poželjnim u ishrani svakog čovjeka.
Male membrane u njegovoj unutrašnjosti su jakog, gorkog okusa, a s obzirom na to da su sjemenke najbitnije, najukusnije i najviše doprinose ukupnoj težini voćke, pri kupovini se opredijelite za teže vrste.
Što je teži nar, više ćete soka iscrpiti iz njegove unutrašnjosti. Jedan nar će vam, u prosjeku, obezbijediti 30-60 ml soka, ali sve ipak ovisi o njegovoj težini.
Prije nego pristupite cijeđenju soka, na čistoj kuhinjskoj površini, nožem prerežite nar na pola.
Potom kašikom izvadite njegove sjemenke, pazeći da s njima ne pomiješate i bijele dijelove (membrane) u njegovoj unutrašnjosti.
Stavite sjemenke u blender i miksajte 1 minutu.
Nakon što izmiksate sjemenke, stavite preko jedne posude gazu, a zatim istresite sadržaj iz blendera na gazu.
Sjedinite krajeve gaze i, što jače možete, zavrnite ih i iscijedite sadržaj kroz gazu.
Nakon toga u čaši možete poslužiti čisti sok od nara, bez dodataka.
Ispalo je odlično, samo me zanima može li se koristiti obično cjedilo umjesto gaze. Ono sitno, naravno.