Kako iscijediti nar

Nar je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijem i vlaknima. Sve to ga čini iznimno zdravim voćem, poželjnim u ishrani svakog čovjeka.

Male membrane u njegovoj unutrašnjosti su jakog, gorkog okusa, a s obzirom na to da su sjemenke najbitnije, najukusnije i najviše doprinose ukupnoj težini voćke, pri kupovini se opredijelite za teže vrste.

Što je teži nar, više ćete soka iscrpiti iz njegove unutrašnjosti. Jedan nar će vam, u prosjeku, obezbijediti 30-60 ml soka, ali sve ipak ovisi o njegovoj težini.

Prije nego pristupite cijeđenju soka, na čistoj kuhinjskoj površini, nožem prerežite nar na pola.

Potom kašikom izvadite njegove sjemenke, pazeći da s njima ne pomiješate i bijele dijelove (membrane) u njegovoj unutrašnjosti.

Stavite sjemenke u blender i miksajte 1 minutu.

Nakon što izmiksate sjemenke, stavite preko jedne posude gazu, a zatim istresite sadržaj iz blendera na gazu.

Sjedinite krajeve gaze i, što jače možete, zavrnite ih i iscijedite sadržaj kroz gazu.

Nakon toga u čaši možete poslužiti čisti sok od nara, bez dodataka.

Kategorije: Metode kuhanja

1 komentar

  1. Mario rekao na Novembar 1, 2015 Komentariši

    Ispalo je odlično, samo me zanima može li se koristiti obično cjedilo umjesto gaze. Ono sitno, naravno.

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*