Kako ispeći svježu cveklu

Svježa cvekla je hranjiva vrsta korjenastog povrća, bogata željezom, folnom kiselinom, antioksidansima, kalcijem, vitaminima, te probavljivim ugljikohidratima i proteinima. Njen okus ćete poboljšati ako je ispečete, jer na taj način dolazi do izražaja njena prirodna aroma i slatkoća. Prilikom kupovine cvekle, odaberite onu sa najjačom bojom i najčvršćom sredinom, srednje veličine. Možete ju ispeći uz dodatak začina po želji.

Očistite cveklu četkom, a zatim ju isperite pod hladnom, tekućom vodom.

Ogulite kožicu i bacite.

Izrežite cveklu na kockice, pa dodajte sol, biber, bijeli luk i maslinovo ulje.

Sve izmiješajte, pa stavite u posudu obloženu aluminijskom folijom.

Prekrijte cveklu folijom, stavite u rernu zagrijanu na 200 °C i pecite 20-ak minuta.

Ovako pripremljenu cveklu možete poslužiti uz različite vrste salata, a možete ju staviti u plastičnu vrećicu i čuvati u frižideru za kasniju upotrebu.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*