Svježa cvekla je hranjiva vrsta korjenastog povrća, bogata željezom, folnom kiselinom, antioksidansima, kalcijem, vitaminima, te probavljivim ugljikohidratima i proteinima. Njen okus ćete poboljšati ako je ispečete, jer na taj način dolazi do izražaja njena prirodna aroma i slatkoća. Prilikom kupovine cvekle, odaberite onu sa najjačom bojom i najčvršćom sredinom, srednje veličine. Možete ju ispeći uz dodatak začina po želji.

Očistite cveklu četkom, a zatim ju isperite pod hladnom, tekućom vodom.

Ogulite kožicu i bacite.

Izrežite cveklu na kockice, pa dodajte sol, biber, bijeli luk i maslinovo ulje.

Sve izmiješajte, pa stavite u posudu obloženu aluminijskom folijom.

Prekrijte cveklu folijom, stavite u rernu zagrijanu na 200 °C i pecite 20-ak minuta.

Ovako pripremljenu cveklu možete poslužiti uz različite vrste salata, a možete ju staviti u plastičnu vrećicu i čuvati u frižideru za kasniju upotrebu.