Ako se trudite da više uključite karfiol i brokulu u vašu prehranu, možda vam dosadi da ih konstantno jedete svježe ili skuhane, kako se najčešće i konzumiraju. Nutrijente koji se u njima nalaze možete zadržati i ako ih ispržite. Pravilno prženje će osigurati hrskavo, ukusno povrće bez oslanjanja na veliku količinu masti.

Odvojite cvjetove karfiola i brokule, odbacujući korijen i tvrde stabljike.

Pobrinite se da cvjetovi budu otprilike iste veličine, obrezujući ih po potrebi.

Poredajte ih jednoslojno u pleh za pečenje.

Pospite ih sa dvije kašike ulja i nježno promiješajte kako bi se ujednačeno rasporedila masnoća.

Pospite ih sa ½ kašikice soli i ponovo promiješajte.

Prekrijte posudu za pečenje aluminijskom folijom i stavite u rernu zagrijanu na 200 °C.

Pecite 30 minuta, pa skinite foliju.

Promiješajte kašikom povrće u posudi, pa ponovo vratite u rernu, kako bi se peklo dodatnih 10 minuta.

Ponovo promiješajte i pecite još 10 minuta, nakon čega ćete isti postupak ponoviti još jedanput, dok karfiol i brokula ne dobiju smeđkastu boju.

Ovako pripremljeno povrće najukusnije je kada se posluži toplo.