Parmezan je sir koji potiče iz grada Parma u Italiji. Ima jak, bogat okus i najčešće se koristi u italijanskim jelima kao što su Alfredo fettuccine, piletina i lazanje.

Neki recepti zahtijevaju da se sir istopi, ali topljenje parmezana može biti težak proces, pa su strpljenje, vrijeme i kvalitetan sir osnova za pravilno istopljen sir i njegov dobar okus u jelu.

Pri kupovini odaberite parmezan visoke kvalitete. Kvalitetni sirevi su oni u kockama ili blokovima. Parmezan u konzervi neće se rastopiti obzirom da je prerađen nekoliko puta kako bi se spriječilo stvaranje grudvica.

Ostavite sir da odstoji na sobnoj temperaturi prije nego ga izložite većoj toploti. S obzirom da ima vrlo visok sadržaj proteina i malo vlažnosti, dugotrajno izlaganje parmezana toploti učinit će da postane poput gume, greška koja se ne može popraviti.

Narendajte parmezan sitno,koristeći najbolju stranu rende.

Blendirajte polahko uz postepeno dodavanje manje količine ribanog sira i uz izloženost minimalnoj temperaturi.

Parmezan možete kombinovati i sa sirevima koji imaju veću vlažnost, kao što su ricotta ili mozzarella. Ova kombinacija će rezultirati suzbijanjem problema koji nastaje kada se parmezan predugo izlaže toploti. Ove kombinacije sira su uobičajene u lazanjama ili punjenim školjkama.

Ako želite napraviti grickalice ili čips od sira najprije pleh obložite papirom za pečenje, pa poredajte čips. Pecite 5-6 minuta na 180 °C dok se sir ne istopi. Pergament papir će omogućiti da lakše izvadite čips, bez lijepljenja i neće upiti vlagu iz sira.