Kako izrezati luk bez suza

Koliko ste se samo puta isplakali režući luk, ali i zapitali zbog čega vas tjera na plač ova povrtna biljka koju vjerovatno svakodnevno upotrebljavate? Sigurni smo da ni sami ne znate broj ovakvih situacija.

Prije nego vas upoznamo sa načinima na koje ćete izbjeći navedene neugodnosti, objasnit ćemo vam zbog čega luk izaziva ovu reakciju kod čovjeka.

Luk se sastoji od listova ili smeđkasto-crvenkastog prekrivača, unutarnjeg, bijelog jestivog dijela i korijena (“dlakavog dijela”).

Kada režete osnovu luka, odnosno korijen, dolazi do oslobađanja enzima, pri čemu dolazi do ispuštanja supstanci sa sumporom koje luk sadrži u sebi. Kada ove supstance dođu do vaših vlažnih očiju, stvara se sumporna kiselina koja iritira oči, pri čemu dolazi do ubrzanih treptaja i suza koje izbacuju ovu kiselinu iz očiju.

Pokušajte sa nekom od sljedećih metoda da spriječite neprijatnosti pri rezanju luka:

Ohladite luk prije rezanja

Stavite luk prije rezanja u frižider i nakon 15 minuta ga izrežite. Ovo smanjuje oslobađanje enzima u zraku, a pokazalo se kao jedna od najboljih metoda sprječavanja suza.

Potopite luk u vodu

Stavite luk u jednu od vaših kuhinjskih posuda s vodom, pa zatim isjecite. Na ovaj način ćete spriječiti oslobađanje enzima u zrak, što će ujedno onemogućiti i stvaranje suza u vašim očima.

Premažite ocat preko daske za rezanje

Dasku na kojoj režete luk premažite octom, jer se ovo također pokazalo djelotvornim u sprječavanju širenja enzima iz luka u zraku.

Zapalite svijeću

Zapalite svijeću pored daske na kojoj ćete rezati luk. Supstance koje se oslobađaju iz luka gube se u plamenu.

Izdubite korijen

Korijen luka oslobađa najviše supstanci koje uzrokuju suze. Oštrim nožem izdubite korijen i bacite, nakon toga, prepolovite luk i isijecite po želji.

Korištenjem veoma oštrog noža izbjegava se mrvljenje luka i veće oslobađanje enzima, odnosno supstanci koje izazivaju “plač”.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*