Ukoliko želite da karamelizirate luk koji će se topiti u ustima, potrebno je da ga prije svega izrežete na tanke, uzdužne dijelove.

Zagrijte maslac ili maslinovo ulje u tavi, dodajte isjeckani luk i malo soli po površini.

Sol pomaže da se iz luka iscrpi voda i rastvoreni šećeri, a ako luk odmah posolite, spriječit ćete ubrzano tamnjenje, odnosno gorenje luka, što uveliko utječe na okus ove povrtne biljke.

Kuhajte luk na relativno niskoj temperaturi,uz povremeno miješanje,  jer ćete na taj način omogućiti da se luk ujednačeno karamelizira.

Ukoliko želite, dodajte u luk malo bibera, sušenog bilja i kašikicu meda, pa sve promiješajte.

Vrijeme potrebno da bi se luk karamelizirao je 10 do 15 minuta, zavisno od količine, ali i boje koju želite da luk ima, svijetlu ili tamniju smeđu.

Karamelizirani luk možete iskoristiti kao dodatak umacima ili nekim namazima.