Ako u vašoj kuhinji imate orahe, a poželite pojesti nešto slatko, možete ih vrlo brzo i jednostavno karamelizirati i priuštiti sebi ukusnu poslasticu. Sve što trebate od sastojaka su šećer, voda i naravno, orasi.
Šerpu u koju ste prethodno stavili 85 grama šećera i 60 ml vode stavite na umjerenu vatru.
Ostavite da kuha, uz povremeno miješanje, dok smjesa ne postane zlatno-smeđa.
Dodajte 200 gr prepolovljenih oraha i potopite ih u pripremljenu smjesu.
Jedan pleh obložite pergament papirom, pa poredajte orahe.
Kada se potpuno ohlade, možete konzumirati orahe.
Karamelizirane orahe čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Kategorije: Metode kuhanja
Baš sam tražio ovo. Jednostavno, a dobro. Hteo sam da orahe zalepim na drvce, 5 komada recimo, da deca imaju jos veci uzitak. Takodje me interesuje kako da zrna grožđa karamelizujem i takodje ih poredjam na drvce. Ako neko zna recept za karamelizovane susam štanglice, neka objavi.
Bela alva. Ako neko znlva sto smo kao deca jeli u poslaticarnicama, a lepila se za zube. Mogu se ubaciti orasi.a, neka objavi recept za Belu alvu. Znam da se dodaje med. To ja ona