Kako karamelizirati orahe

Ako u vašoj kuhinji imate orahe, a poželite pojesti nešto slatko, možete ih vrlo brzo i jednostavno karamelizirati i priuštiti sebi ukusnu poslasticu. Sve što trebate od sastojaka su šećer, voda i naravno, orasi.

Šerpu u koju ste prethodno stavili 85 grama šećera i 60 ml vode stavite na umjerenu vatru.

Ostavite da kuha, uz povremeno miješanje, dok smjesa ne postane zlatno-smeđa.

Dodajte 200 gr prepolovljenih oraha i potopite ih u pripremljenu smjesu.

Jedan pleh obložite pergament papirom, pa poredajte orahe.

Kada se potpuno ohlade, možete konzumirati orahe.

Karamelizirane orahe čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Kategorije: Metode kuhanja

2 0 komentara

  1. Dragan rekao na Oktobar 6, 2017 Komentariši

    Baš sam tražio ovo. Jednostavno, a dobro. Hteo sam da orahe zalepim na drvce, 5 komada recimo, da deca imaju jos veci uzitak. Takodje me interesuje kako da zrna grožđa karamelizujem i takodje ih poredjam na drvce. Ako neko zna recept za karamelizovane susam štanglice, neka objavi.

  2. Dragan rekao na Januar 14, 2019 Komentariši

    Bela alva. Ako neko znlva sto smo kao deca jeli u poslaticarnicama, a lepila se za zube. Mogu se ubaciti orasi.a, neka objavi recept za Belu alvu. Znam da se dodaje med. To ja ona

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*