Avokado je ukusno voće bogato zdravim nezasićenim mastima, mineralima i vitaminima, a ima blag, sladak okus i kremastu teksturu koja ide dobro uz mnoge namirnice.

Pripremite avokado prema temperaturi hrane uz koju se služi. Komade avokada iskoristite za jela koja ćete poslužiti hladna. Za topla jela, dodajte avokado pri kraju kuhanja, ako želite da naglasite njegov okus. U suprotnom će se prekuhati, pomiješati sa ostalim sastojcima i izgubiti svoj okus.

Pospite avokado sa malo limunovog soka ili octa kako biste poboljšali njegov okus, a možete dodati i malo soli.

Avokado ide dobro uz povrće, posebno uz paradajz i luk, a od ove mješavine može se napraviti guacamola, namaz baziran na avokadu. Namaz od avokada možete iskoristiti da premažete pečeno meso, poput piletine ili svinjetine. Dodajte komade avokada u salsu kao zdrav međuobrok ili umak.

Kockice avokada možete staviti u hladne supe kao što je gazpacho, supa od krompira porijeklom iz Španije, gdje se poslužuje u ljetnom dobu.

Pospite tjesteninu tanko izrezanim komadima avokada koji mogu biti dodani i u umak, kako bi bio kremastiji.