Bademovo brašno je bezglutenska vrsta namirnice, bogata vitaminom E i magnezijem. Osim tog, zdrava je i odgovarajuća zamjena za druge vrste brašna u većini recepata.

Iskoristite ga za pohovanje povrća ili mesa tako što ćete ove namirnice potopiti u jaje, pa uvaljati u bademovo brašno.

Možete ga iskoristiti i kao zamjenu za druge vrste brašna pri kuhanju pečenih slatkih dobara, kao što su keksi i kolači. Većina peciva najbolje ispadnu kada se koristi samo bademovo, bez miješanja sa drugim vrstama brašna u receptu.

Bademovim brašnom zamijenite 50% brašna u tjestenini, hljebu i pizzi gdje se zahtijeva glutensko brašno. S obzirom na to da je bademovo brašno bez glutena, ako se samo koristi, promijenit će potpuno teksturu jela koje zahtijeva gluten. Dakle, kada se pomiješa sa glutenskim, kao što je pšenično, tekstura bi trebala biti normalna.

Možete ga upotrijebiti i kao sredstvo koje će zguisnuti sos. Jednostavno je: Dok sos krčka postepeno dodajite malo bademovog brašna konstantno miješajući dok sos ne postigne željenu gustoću.