Kako kuhati sa rižinim brašnom

Rižino brašno je bezglutenska alternativa pšeničnom, ali pri kuhanju i pečenju ne daje iste rezultate kao pšenično brašno. Imajte na umu da rižino brašno upija više tekućine, čineći pekarske proizvode više mrvljivim. Gluten protein obezbjeđuje pecivima teksturu, a s obzirom da rižinom brašnu nedostaje tog proteina, morate napraviti neke prilagodbe u receptima prije korištenja rižinog brašna u njima.

Rižino brašno možete umiješati u kreme, sosove i pudinge kako biste im obezbijedili gušću teksturu.
Zamjenite u receptu svenamjensko brašno rižinim. Na primjer, ako recept zahtijeva 1 šolju svenamjenskog možete koristiti 3/4 šolje tog brašna i ¼ rižinog kako biste dobili najbolje rezultate.

Rižinim brašnom u potpunosti možete zamijeniti i brašno za torte ili kolače. Smanjite količinu rižinog brašna stavljajući 85 gr rižinog brašna umjesto jedne šolje brašna za torte i kolače, pa dodajte jedno jaje za svaku šolju brašna. Ako se u receptu traži 1 šolja brašna za kolače i 2 jaja, tu količinu zamijenite sa 85 gr rižinog brašna i 3 jaja.

Također možete kombinovati 6 šolja rižinog brašna, 2 šolje gustina i 1 šolju tapioka brašna. Zamijenite jednu šolju svenamjenskog brašna jednom šoljom ove mješavine.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*