Losos je ukusna riba bogata omega-3 masnim kiselinama koja je vrlo prilagodljiva, pa se može poslužiti sama, ali i kao dodatak različitim, egzotičnim jelima. Mariniranje lososa je jednostavan način za pružanje boljeg okusa ovoj vrsti ribe.

Za četiri filea lososa potrebne su vam dvije kašike samljevenog mladog luka, dvije kašike miso paste, malo đumbira, soja sosa i paste od sjemenki susama (tahini).

Kombinujte ove sastojke u čaši ili zdjeli od nehrđajućeg čelika.

Miješajte metalnom mutilicom, žicom, dok ne dobijete gustu smjesu, kao što je tijesto.

Prelijte ovu marinadu u plastičnu vrećicu, pa u nju dodajte filete.

Zatvorite vrećicu, ostavljajući manju količinu zraka.

Nježno protresite vrećicu kako bi se marinada ravnomjerno rasporedila, pazeći da se ne raspadnu fileti.

Otvorite vrećicu i ponovo zatvorite, istiskujući što je više moguće zraka.

Ovo će pomoći da losos bolje apsorbuje marinadu.

Ostavite u frižider da odstoji 30-60 minuta, a prije kuhanja lososa bacite marinadu.