Piletina je kao prazno slikarsko platno od kojeg, uz različitu kombinaciju boja, možete napraviti čudo. Tako i ovoj vrsti mesa možete dodati bezbroj različitih sastojaka i učiniti ju neodoljivom za vaše nepce. Kada su u pitanju začini, ne postoji “najbolji” začin za piletinu, jer niko ne može reći da je bosiljak bolji od đumbira ili korijandera. Najbolji su, zapravo, oni koji se vama najviše sviđaju, ali u nastavku vam ipak nudimo začine koji se najčešće koriste pri kuhanju piletine.

Sol i biber

Od osnovnih i glavnih kombinacija začina za piletinu na prvom mjestu oduvijek su sol i biber. Sol je kroz historiju bila najpoznatiji i najtraženiji začin, toliko važan da se nekada i ratovalo zbog soli, a rimski vojnicu su bivali plaćeni ovim sastojkom. Bez dileme, svako jelo kojem dodate sol automatski mijenja okus. Crni biber je srodna duša soli, pa kada kuhate piletinu isključivo sa soli i biberom, koristite kvalitetnu morsku sol i svježi mljeveni biber.

Svježe bilje

Svježe bilje daje lagan i zdrav „ton“ piletini. Ovo uključuje svježe listove bosiljka, ruzmarina, kopra, majčine dušice i peršuna. Marinirajte piletinu u bilju, ulju ili utrljajte isjeckano bilje u meso, ispod kožice. Kombinacije bilja i drugih aromatičnih sastojaka kao što su crveni ili bijeli luk i limun daju piletini pravi gurmanski okus. Pokušajte sa mješavinom limuna, kopra ili ruzmarina, uz dodavanje soli i bibera.

Ljuti začini

Mnoge istočnjačke kuhinje oslanjaju se na ljute začine u jelima od piletine, uključujući i brojna začinjena kari pileća jela u Indiji i istočnoj Aziji. Curry u prahu, đumbir, wasabi, ljuti chili prah, sjemenke gorušice utrljaju se u piletinu prije pečenja kako bi ona zadržala najbolji okus začina.