Vjerovatno se nerijetko dešava da vam se najave gosti baš u vrijeme kada imate gomilu drugih obaveza, pa ne stignete napraviti doček i jela kojim biste u normalnim okolnostima počastili vaše najmilije. Ipak, kada su u pitanju poslastice, postoji jednostavno rješenje kojim ćete biti zadovoljni vi, ali i vaši gosti, pa uz nekoliko savjeta iz nastavka napravite biskvit koji možete iskoristiti za tortu ili kolač sa filovima po vašoj želji.

Mikserom umutite 6 jaja sa 12 kašika šećera, dodajte 12 kašika brašna i 1 prašak za pecivo, pa mikserom izjednačite smjesu. (Na svako jaje stavljajte po 2 kašike brašna i 2 šećera).

Umiješajte 4 kašike ulja, 4 mlijeka i 4 kašike mlake vode, pa sve izmiješajte.

Prelijte smjesu u pravougaoni ili okrugli pleh obložen aluminijskom folijom premazanom uljem, pa pecite 10-ak minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C.

Najbolji način da provjerite da li je biskvit pečen jeste da čačkalicu uronite, pa ukoliko na njoj ne ostane nikakvih tragova smjese, biskvit je gotov.

Po želji možete napraviti više ovakvih biskvita, zavisno od toga koliku tortu ili kolač želite.

Ako više preferirate crnu koru, umanjite 2 kašike brašna i nadoknadite sa 2 kašike kakaoa.

Za jednostavnu čokoladnu tortu možete napraviti dva ovakva biskvita i svaki prerezati na dva dijela.

Premazati ju možete čokoladni filom koji možete napraviti na sljedeći način:

– 2 pudinga od vanilije umutite sa malo mlijeka i količinom šećera po želji
– U manju šerpu stavite 100 ml hladnog mlijeka i ostavite da kuha.
– Pri ključanju, u mlijeko dodajte umućeni puding i miješajte na umjerenoj temperaturi dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
– Skinite umućeni puding s vatre, dodajte jedno jaje, pa sve izmiješajte.
– Dok je puding još vreo, stavite jednu cijelu čokoladu za kuhanje i izmiješajte kašikom dok se čokolada potpuno ne istopi .
– Kada se ova smjesa potpuno ohladi, dodajte margarin i mikserom umutite fil.

Pripremljeni biskvit redajte jedan preko drugog, između svakog nanesite pripremljeni fil, a tortu možete dekorisati dalje po želji, šlag kremom od čokolade ili nekim drugim namazom.