Često se dešava da riža bude previše ljepljiva, suha, zagorena ili nedovoljno skuhana, pa je mnogim domaćicama teško pronaći pravu metodu kuhanja tog jela. Kuhalo za rižu najbolje je rješenje tog problema, ali postoji i drugi način kako najbolje skuhati to jelo.

Stavite jednu šolju riže u posudu, pa posudu napunite hladnom vodom.

Kašikom, kružno promiješajte rižu, dok voda ne postane mutna, a zatim ju procijedite.

Ponovite isti postupak s vodom još 3-4 puta.

Još jednom posudu napunite vodom.

Rižu ostavite da odstoji u vodi pola sata.

Ako ste u žurbi,možete preskočiti ovaj korak, ali riža se brže skuha kada se prethodno potopi.

Prelijte vodu s rižom u šerpu i stavite da kuha na umjerenoj temperaturi.

Kada voda počne da ključa smanjite temperaturu, stavite poklopac i kuhajte 15-20 minuta, ne dižući poklopac.

Skinite šerpu s vatre i ostavite da stoji oko 30 minuta, poklopljena

Nakon što poklopljena riža u šerpi odstoji 30 minuta, možete ju poslužiti.