Oštar nož nije samo bitan za ispravno rezanje mesa, već je i sigurniji za vas. Dobro naoštrena oštrica će proći glatko kroz bilo koju vrstu mesa, dok tupim nožem nećete narezati meso jednostavno, kada uz upotrebu veće sile možete izgubiti kontrolu nad nožem i porezati sebe. Da biste učinili vaš nož oštrijim možete koristiti brus, čelik ili električni nož za oštrenje.

Oštrenje brusom

Navlažite brus s malo vode ili jestivog ulja. Položite jednu stranu noža, tako da je na 10 do 15 stepeni u odnosu na brus. Blago povucite oštricu od vrha do drške noža preko brusa. Nakon nekoliko takvih poteza, okrenite nož na drugu stranu i ponovite isti postupak. Kada naoštrite nož operite ga u toploj vodi i posušite.

Čelikom za oštrenje

Uhvatite čvrsto čelik za oštrenje jednom rukom i držite uspravno na drvenoj ploči za rezanje. Uzmite nož i stavite ga na 20 stepeni u odnosu na čelik, držeći donji dio oštrice nasuprot vrha čelika. Blago povucite rub noža prema dolje preko čelika. Do trenutka kada dosegnete dno čelika za oštrenje, cijela oštrica noža trebala bi biti povučena preko čelične šipke. Ponovite to pet do 10 puta, a zatim preokrenute nož i izoštrite na drugoj strani. Operite izoštreni nož u toploj vodi i dobro osušite.

Električnim nožem za oštrenje

Blagim potezom povucite nož kroz oštrač. Ponavljajte taj postupak 15 do 30 sekundi dok se oštrica ne naoštri, a zatim operite i dobro posušite nož.