Američke palačinke su ukusna poslastica koju možete poslužiti sa javorovim sirupom, bobičastim voćem ili nekim drugim dodacima. U vašoj kuhinji ih možete napraviti sami, pa u nastavku saznajte i kako.

Za 4-6 palačinaka stavite 145 gr brašna, jednu kašikicu praška za pecivo, 1/2 kašikice soli i 2 kašike šećera u prahu u jednu veću posudu.

U posebnoj posudi umutite 130 ml mlijeka i jedno jaje, pa dodajte i istopljeni maslac (2 kašike) i umutite.

Smjesu s mlijekom sjedinite sa smjesom od brašna, pa umutite u glatku masu.

Tavu premažite uljem i dodajte malo maslaca.

Kada se maslac istopi, dodajte jednu kutlaču tijesta.

Tijesto će vam djelovati pregusto, ali takvo treba i da bude.

Kada se počnu dizati balončići, prevrnite palačinak na drugu stranu kako bi se ravnomjerno ispekao.

Debljina jednog palačinka treba da bude 1 cm.

Ponavljajte ovaj postupak do isteka materijala.

Palačinke poslužite sa javorovim sirupom.