Kako napraviti bijeli sos za tjesteninu

Bijeli pasta sos je jednostavan za pripremu, a pravi se od brašna, mlijeka i maslaca. Može se koristiti i za složenija jela, ali u svakom slučaju nećete pogriješiti ako ga začinite sa malo soli i bibera, pa prelijete preko tjestenine.

Istopite 3 kašike maslaca u šerpi, pa dodajte oko 50 gr brašna.

Kuhajte uz konstantno miješanje oko 1 minutu dok se brašno ne sjedini sa maslacem

Dodajte 1 l mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatku masu bez grudvica.

Na jačoj temperaturi zadržite smjesu konstantno miješajući, da se ne bi masa zalijepila za dno posude, dok ne proključa

Kada smjesa proključa, smanjite temperaturu i miješajte dok se ne zgusne, oko5 minuta.

U sos dodajte sol i bijeli biber.

Jedan dio sosa možete iskoristiti za pripremljenu tjesteninu, a drugi ostaviti u zamrzivač za kasniju upotrebu, a može stajati i do 2 mjeseca.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*