Kopriva je ljekovita biljka na čijim se listovima javljaju dlačice koje nakon kuhanja ili sušenja ove biljke nestaju.

Može rasti do 7 metara u ljetnim mjesecima, a njen čaj izvrstan je izvor kalija, kalcija i beta-karotena.

Čaj također ima i antialergijska svojstva, a sadrži 16 aminokiselina koje su gradivni blokovi proteina.

Da biste pripremili koprivu za kuhanje, potrebno je najprije da odrežete vrhove listova na novim izdancima koprive.

Svi dijelovi koprive mogu se koristiti za čaj – korijenje, lišće i cvjetovi, ali travari preporučuju da se ne iskopava cijela biljka kako bi ostao korijen u zemlji.

Potopite listove koprive u mlaku vodu.

Dodajte čajnu kašikicu octa kako biste očistili nečistoće ili pesticide.

Isperite listove pod svježom, tekućom vodom, a zatim ih poredajte na papirne ubruse ili krpe, kako bi se osušili.

Skuhajte jednu šolju vode na 4 ili 5 kašikica isjeckanih listova koprive.

Osušene listove, cvjetove ili korijen također možete iskoristiti za čaj.

Ostavite čaj da odstoji pet do deset minuta, a zatim ga procijedite.

Njegov okus će biti gorak, ali ako dodate kašikicu meda, nećete ugroziti zdravstvene prednosti čaja, a poboljšat ćete mu okus.