Prateći savjete koje vam nudimo u nastavku, napravite neodoljive domaće njoke koje se tope u ustima.

Stavite oguljen krompir u šerpu sa hladnom vodom, poklopite je i nakon što voda proključa, kuhajte krompir 30-ak minuta, dok ne omekša.

Ostavite krompir da se ohladi oko 30 minuta, izgnječite ga da se pretvori u glatku smjesu, dodajte sol i biber.

U krompir umiješajte i brašno, pa mijesite dok se ne dobije čvrsto, ljepljivo tijesto. Ako je previše ljepljivo tijesto, dodajte još malo brašna, ne previše da ne bi tijesto bilo preteško.

Pospite brašno na čistu površinu, podijelite tijesto na 4 ili više jednakih dijelova, zatim svaki dio na brašnjavoj površini posebno uvaljajte u rolne do 2 cm debljine.

Uronite nož u brašno, pa izrežite tijesto na dijelove veličine 2 cm i svaki dio oblikujte u loptice.

Redajte ih na tacnu, pazeći da se njoke ne dodiruju.

Nježno uronite viljušku u svaku njoku, kako bi izgledale kao tradicionalne italijanske.

Stavite u veću šerpu vodu da prokuha i za vrijeme ključanja vode, dodajte nekoliko pripremljenih njoki.

Skuhane su kada isplivaju na površinu, nakon čega ih treba izvaditi šupljikavom kašikom i staviti na tanjir.