Zaboravite na kupovne, prerađene sosove i napravite domaći sos za tjesteninu od svježeg, zdravog paradajza.

Ogulite i isjeckajte paradajz, a zatim izvadite sve sjemenke.

U šerpi, na umjerenoj temperaturi istopite maslac, pa dodajte paradajz i sol. Na 1 kg paradajza koristite 30 gr maslaca i soli po želji.

Poklopite šerpu, pa kuhajte 5 minuta, a zatim dodajte šećer i dobro promiješajte.

Ako želite, možete dodati još neke vrsta povrća.

Poklopite djelimično posudu, pa ostavite da smjesa kuha 30 minuta uz povremeno miješanje.

Sos će da se zgusne, pri čemu će paradajz postati mekan i kašast.

Ako preferirate gušću masu,produžite vrijeme kuhanja.

Dodajte sosu biber ili neke druge sastojke kao što su bosiljak i origano, pa poslužite uz tjesteninu po želji.