Karamel-bombona je jednostavan i ukusan slatkiš napravljen od kuhanog šećera, kukuruznog sirupa i mlijeka, a njen okus možete obogatiti i drugim sastojcima kao to su čokolada i kafa. U nastavku saznajte kako najlakše možete napraviti karamel-bombone i počastiti vaše ukućane ovom ukusnom poslasticom.

U većoj šerpi pomiješajte 4 čaše šećera (od 200 ml), 3 čaše kukuruznog sirupa ili melase, 1 čašu mlijeka i 1 čašu vode.

Na umjerenoj temepraturi miješajte smjesu dok se šećer potpuno ne istopi. Nakon što se šećer istopi zadržite još malo smjesu na vatri, a zatim dodajte još po jednu čašu mlijeka i vode i 1 kašiku vanilla ekstrakta.

Ako želite bombone sa nekom drugom aromom, npr. aromom čokolade, dodajte jednu čašu isjeckane poluslatke čokolade.

U karamel možete dodati i isjeckani orah pekan, indijski orah ili neki drugi sastojak po želji, zavisno od toga šta preferirate.

Nakon toga zagrijavajte još malo karamel dok ne dostigne veću temperaturu, pa ga skinite s vatre.

Ako želite bombone sa okusom kafe, šolju vode zamijenite šoljom crne kafe.

Premažite maslacem jedan pleh, a zatim prelijte karamel-smjesu i poravnajte ju špahtlom.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, i kada je gotovo hladan, izrežite karamel na kvadreatiće.

Da se ne bi zalijepili jedan uz drugi, svaki kvadratić umotajte u pergament papir.

Napomena: nakon što prelijete karamel iz šerpe u pleh, šerpu u kojoj se kuhao odmah napunite vrelom vodom kako biste ju lakše oprali.