Kako napraviti krofne

Za 20 manjih krofni potrebno vam je 170 ml mlijeka, 2 jaja, ½ kašikice soli, 75 gr maslaca, 4-5 kašika džema, 2 kašikice germe, 80 gr šećera u prahu, 425 gr brašna i ulje.

Pomiješajte brašno, sol i germu.

Umutite žumanjke, toplo mlijeko i istopljeni maslac, pa sjedinite s brašnom.

Zamijesite tijesto, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta.

Radnu površinu premažite uljem, pa na njoj mijesite tijesto 5-10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Tijesto koje ste zamijesili stavite u posudu premazanu uljem, poklopite i ostavite da naraste, 1-2 h.

Nakon što tijesto naraste, ponovo ga blago mijesite, izrežite na željeni broj dijelova i oblikujte rukom krofne.

Rasporedite ih na pleh premazan uljem, prekrijte folijom premazanom uljem i ostavite 30-60 minuta da narastu.

U šerpu stavite ulje, a zatim i krofne u serijama.

Kada dobiju ujednačenu boju izvadite ih, uvaljajte u šećer u prahu, a zatim ih napunite džemom ili nekim drugim filom po želji.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*