Ako ste vegeterijanac vi ili neko od vaših članova porodice i ponestaje vam ideja za kuhanje, pokušajte sa lazanjama od sira i povrća, pa u nastavku saznajte kako da sami pripremite ovo ukusno jelo bez mesa.

Tri crvene paprike očistite, pa izrežite na veće komade.

Krajeve dva patlidžana odrežite i izrežite na kriške debljine ½ cm.

Premažite uljem dna 2 posude za pečenje i stavite u jednu patlidžan, a u drugu paprike, začinite, pospite maslinovim uljem i pecite 25 minuta u rerni na 200 °C, dok ne dobiju smeđkastu boju.

U međuvremenu napravite bešamel sos.

25 gr maslaca istopite, dodajte 3 kašike brašna, pa miješajte dok ne dobijete glastku masu.

Dodajte 600 ml mlijeka i miješajte dok se smjesa ne zgusne i izjednači.

Premažite uljem vatrostalnu posudu 30×20 cm, pa stavite jedan sloj pripremljenog povrća.

Dodajte 1/3 paradajz sosa, poredajte jedan sloj lazanja listova, pa dodajte 1/3 bešamel sosa.

Ponavljajte postupak dok ne dobijete tri sloja lazanja listova.

Na kraju stavite preostali bešamel sos preko tjestenine, pa 125 gr mozzarelle u lopticama i nekoliko prepolovljenih komada cherry paradajza.

Pecite 45 minuta na 175 °C.