Ukoliko ste mislili da je teško napraviti majonezu, pa se zbog toga niste ni usudili pokušati pripremiti ovaj namaz, prateći savjete u nastavku teksta shvatit ćete da to i nije toliko teško i zahtjevno.

U keramičku ili staklenu posudu stavite 2 žumanjka, 2 kašikice limunovog soka i 1 kašiku suhe gorušice.
Smjesu umutite žicom za mućenje, pa uz neprestano miješanje postepeno dodajite jednu po jednu kašiku ulja (60 ml ukupno).

Najbolje bi bilo koristiti kombinaciju svijetlog maslinovog i povrtnog ulja, s tim što trebate biti oprezni i ne stavljati previše maslinovog ulja, jer bi jak okus ove vrste ulja mogao dominirati u majonezi.

Važno je da se ulje dodaje polahko, postepeno, jer ukoliko se ulijeva prebrzo, smjesa može izgledati neuredno, a ne glatko, kako i treba da bude.

Ukoliko se ovo i desi, nemojte paničiti, već samo umutite još jedan žumanjak, dodajte mu smjesu i postepeno ulijevajte preostalo ulje uz konstantno miješanje.

Dodajte 2 kašike tople vode, također postepeno, umiješajte količinu bijelog bibera i soli po želji i dobit ćete glatku, ukusnu majonezu.