Palačinke, odnosno latkes od jabuka tradicionalno je jevrejsko jelo koje se poslužuje tokom praznika, što naravno, ne znači da ovo jelo ne možete pripremati i drugim danima u godini. Prateći savjete ispod, latkes možete napraviti i u vašoj kuhinji, a navedena količina sastojaka bit će dovoljna za 36 komada.

Najprije umutite 2 jaja sa 400 ml mlijeka.

U posebnoj posudi pomiješajte 500 gr brašna, 1 kašikicu praška za pecivo, 125 gr šećera i prstohvat soli.

Sjedinite ovu mješavinu sa umućenim jajima s mlijekom i izjednačite.

U ovu smjesu dodajte i tri naribane jabuke, pa izmiješajte.

U tavu, na zagrijano ulje stavite po jednu punu kašiku ove smjese i pržite s obje strane po 2-3 minute.

Gotove palačinke stavljajte na papirne ubruse kako bi upili masnoću.

Pri posluživanju ih pospite šećerom u prahu ili nekim preljevom od jabuka.