Sirup od višanja je čvrsta tečnost koja se najčešće koristi kao aromatik za jela. Domaći sirupi sadržavaju nekoliko sastojaka i zahtijevaju vrlo malo vremena za pripremu, što ih čini odličnim rješenjem kako da brzo i lahko obezbijedite vašem jelu poseban okus i miris. Domaći sirup od višanja možete iskoristiti kao preljev za različite deserte ili dodatak palačinkama. Također, ovaj sirup možete preliti i preko nekoliko kockica leda i dobiti osvježavajuću, smrznutu poslasticu sa okusom višnje.

Najprije operite višnje i odstranite košpice iz njihove unutrašnjosti.

Stavite višnje u procesor za hranu ili blender, pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Miksajte ih čuvajući „on“ tipku po 3 sekunde, praveći manje pauze i nastavljajući miksanje dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica. Ako neprekidno budete miksali, može se desiti da se višnje neujednačeno izmiksaju.

Stavite u šerpu višnje koje ste izmiksali, pa dodajte vodu i šećer.

Na ½ kg višanja koristite 60 ml vode i 3 kašike šećera.

Stavite šerpu na jaču vatru, pa kada smjesa počne da ključa, smanjite temperaturu i kuhajte smjesu još 10-ak minuta kako bi se zgusnula.

Nakon što se zgusne, ostavite sirup da se ohladi, oko 20 minuta, nakon čega ga možete poslužiti ili ostaviti u teglu, pa u frižider, gdje može stajati oko sedam dana.