Umak od vanilije može upotpuniti bilo koju vrstu deserta, pa ga možete poslužiti uz voće, preliti preko peciva, sladoleda ili nekih drugih poslastica. Jednostavan je za pripremu, a većinu sastojaka vjerovatno već imate u vašem frižideru.

Za recept u nastavku koristite 750 ml mlijeka, 125 ml vrhnja, 125 gr šećera, 2 kašike maslaca, 4 cijelih jaja, 5 žumanjaka, 1 mahuna vanilije ili 7 kapi ekstrakta vanilije.

Umutite cijela jaja i žumanjke, pa postepeno dodajite mlijeko i vrhnje, konstantno miksajući smjesu.

U veću šerpu stavite vodu da proključa, a iznad šerpe i posudu sa smjesom od jaja.

Konstantno miješajte smjesu dok voda ispod ključa.

Umiješajte maslac, šećer i vaniliju u mahuni ili ekstrakt.

Miksajte dok smjesa ne postane gusta i glatka.

Po želji možete dodati i prstohvat soli.

Skinite s vatre i ostavite da se ohladi prije upotrebe.