Umak od vanilije može upotpuniti bilo koju vrstu deserta, pa ga možete poslužiti uz voće, preliti preko peciva, sladoleda ili nekih drugih poslastica. Jednostavan je za pripremu, a većinu sastojaka vjerovatno već imate u vašem frižideru.
Za recept u nastavku koristite 750 ml mlijeka, 125 ml vrhnja, 125 gr šećera, 2 kašike maslaca, 4 cijelih jaja, 5 žumanjaka, 1 mahuna vanilije ili 7 kapi ekstrakta vanilije.
Umutite cijela jaja i žumanjke, pa postepeno dodajite mlijeko i vrhnje, konstantno miksajući smjesu.
U veću šerpu stavite vodu da proključa, a iznad šerpe i posudu sa smjesom od jaja.
Konstantno miješajte smjesu dok voda ispod ključa.
Umiješajte maslac, šećer i vaniliju u mahuni ili ekstrakt.
Miksajte dok smjesa ne postane gusta i glatka.
Po želji možete dodati i prstohvat soli.
Skinite s vatre i ostavite da se ohladi prije upotrebe.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!