Kako napraviti umak od vanilije

Umak od vanilije može upotpuniti bilo koju vrstu deserta, pa ga možete poslužiti uz voće, preliti preko peciva, sladoleda ili nekih drugih poslastica. Jednostavan je za pripremu, a većinu sastojaka vjerovatno već imate u vašem frižideru.

Za recept u nastavku koristite 750 ml mlijeka, 125 ml vrhnja, 125 gr šećera, 2 kašike maslaca, 4 cijelih jaja, 5 žumanjaka, 1 mahuna vanilije ili 7 kapi ekstrakta vanilije.

Umutite cijela jaja i žumanjke, pa postepeno dodajite mlijeko i vrhnje, konstantno miksajući smjesu.

U veću šerpu stavite vodu da proključa, a iznad šerpe i posudu sa smjesom od jaja.

Konstantno miješajte smjesu dok voda ispod ključa.

Umiješajte maslac, šećer i vaniliju u mahuni ili ekstrakt.

Miksajte dok smjesa ne postane gusta i glatka.

Po želji možete dodati i prstohvat soli.

Skinite s vatre i ostavite da se ohladi prije upotrebe.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*