Kako očistiti i pripremiti povrće za jelo

Povrće je izvrstan izvor vitamina, minerala, bjelančevina, ugljikohidrata i drugih hranjivih tvari potrebnih našem organizmu. Upravo zbog ovakvih tvari koje sadrži u sebi, trebamo biti pažljivi pri čiščenju i pripremi povrća, kako ne bi izgubilo svoje kvalitete.

Da biste pripremili svježu mrkvu za jelo, potrebno je da je prvo isperete hladnom vodom i odstranite zelene listove. Odrežite vrhove mrkve i nježno oljuštite površinski sloj, a da pri tom sačuvate što više mrkve. Mrkvu dalje možete sjeći na oblike po vašoj želji.

Pri čiščenju kupusa, prvo odstranite tamno zelene i uvele listove koji se nalaze na površini. Nožem izdubite središte glavice kupusa i izvadite tvrdu srž koja se nalazi u unutrašnjosti. Nakon toga prepolovite glavicu, isjecite na manje dijelove i stavite u cjediljku.
Veću posudu do pola napunite hladnom vodom i stavite kocku leda, pa spustite cjediljku sa kupusom u ovu tečnost, tako što ćete potopiti sve dijelove kupusa koji se nalaze u njoj. Nakon deset minuta, izvadite cjediljku i ostavite jednu minutu da se iscijedi kupus. Na ravnu površinu stavite suhu krpu, dodajte kupus i svežite krpu da izgleda kao vreća. Nježno protrljajte “vreću” kako biste otklonili što više nečistoče prisutne u kupusu.

Ako želite da odstranite nečistoće s gljiva, nemojte ih prati, već ih očistite oštrim nožem ili četkicom, a ako se na njima nalaze tragovi zemlje, onda skinite gornji, tanki sloj i pažljivo ih čistite vlažnom krpom.

Paradajz, patlidžan ili tikvice isperite hladnom vodom, pri čemu ćete pažljivo prelaziti rukom po površini ovog povrća i tako odstraniti štetne hemikalije i prljavštinu.

Pri čiščenju paprike, pokušajte da sačuvate što veći dio sadržaja koji se nalazi oko drške ploda, jer se u tom dijelu paprike nalazi najveća količina vitamina C. Papriku ćete najlakše očistiti ispiranjem u hladnoj vodi.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*