Kako održati sodu bikarbonu svježom

Soda bikarbona je popularno sredstvo koje se koristi pri pripremi raznovrsnih peciva. Kada se pomiješa sa kiselkastim sastojcima kao što su ocat, limun, jogurt ili med, stvara ugljen dioksid koji utječe na dizanje tijesta.

Ukoliko se na pravi način spremi i čuva, soda bikarbona može imati dugogodišnji rok trajanja, iako nepravilno čuvanje može loše utjecati na njenu efektivnost.

Operite i posušite posudu koja se može čvrsto zatvoriti.

Ostavite je otvorenu 24 h kako bi se u potpunosti uklonila sva vlažnost iz posude.

Stavite sodu bikarbonu u posudu, čvrsto je zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu gdje može stajati nekoliko godina.

Valjanost možete provjeriti ukoliko 1 kašikicu sode bikarbone pomiješate sa 3 kašikice octa. Ako se odmah stvore mjehurići, onda je soda svježa, ako ne, soda bikarbona nije za upotrebu.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*