Soda bikarbona je popularno sredstvo koje se koristi pri pripremi raznovrsnih peciva. Kada se pomiješa sa kiselkastim sastojcima kao što su ocat, limun, jogurt ili med, stvara ugljen dioksid koji utječe na dizanje tijesta.

Ukoliko se na pravi način spremi i čuva, soda bikarbona može imati dugogodišnji rok trajanja, iako nepravilno čuvanje može loše utjecati na njenu efektivnost.

Operite i posušite posudu koja se može čvrsto zatvoriti.

Ostavite je otvorenu 24 h kako bi se u potpunosti uklonila sva vlažnost iz posude.

Stavite sodu bikarbonu u posudu, čvrsto je zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu gdje može stajati nekoliko godina.

Valjanost možete provjeriti ukoliko 1 kašikicu sode bikarbone pomiješate sa 3 kašikice octa. Ako se odmah stvore mjehurići, onda je soda svježa, ako ne, soda bikarbona nije za upotrebu.