Niskokalorične i ukusne, gljive su odličan dodatak mnogim jelima, ali bez obzira na njihov okus i prilagodljivost, kada ne iskoristite sve gljive iz originalnog pakovanja pri kuhanju, ostatak je teško održati svježim. Ipak, uz nekoliko savjeta koje vam nudimo u nastavku, ovo i ne bi trebao biti veliki problem.
Izvadite gljive iz originalnog pakovanja, pazeći da budu potpuno suhe.
Stavite ih u smeđu papirnu vrećicu, urolajte gornji dio vrećice i pričvrstite.
Ovako spremljene gljive mogu stajati u frižideru nekoliko dana.
Još jedan način da održite gljive svježim jeste da stavite papirni ubrus na ravnu površinu, pa jedan red gljiva, koje ćete preklopiti drugim slojem ubrusa.
Postupak nastavite dok ne upotrijebite sve gljive, a zatim ih umotane u ubrus stavite u plastičnu vrećicu i čvrsto je zatvorite.
Ostavite vrećicu u frižider, gdje gljive mogu ostati svježe do 17 dana.