Marinada čini da meso bude mekše, a osim tog, daje i bolji okus ovoj namirnici.

Meso bi u marinadi trebalo stajati najmanje dva sata, a mesne šnicle možete čak ostaviti da prenoće. Marinirani odresci su posebno dobri kada se ispeku na roštilju, pri čemu se se suvišna tečnost iz njih slijeva ispod. Na ovaj način, odrezak na površini postaje hrskav, u unutrašnjosti sočan, mekan i vrlo ukusan.

Odaberite kiselu tečnost za marinadu, što podrazumijeva limunov sok, ocat, vino i proizvode od paradajza . Kiselina pomaže da se razbiju vlakna u mesu.

Stavite 1 šolju kisele tekućine u posudu, a zatim dodajte 1 kašikicu soli. Ovo pomaže da meso zadrži sok koji može biti izgubljen u kiseloj marinadi.

Marinadu začinite po želji, a najčešće se koristi Worcestershire umak, smeđi senf, bijeli, crveni luk i italijanski začini.

Viljuškom napravite rupice na cijelom odresku ili omekšajte drvenim čekićem.

Probadanjem mesa viljuškom omogućavate da marinada prodre u unutrašnjost i obezbijedi bolji okus i teksturu mesa.

Potopite odrezak u marinadu, poklopite i držite u frižideru najmanje dva sata.

Kiselina prodire u napravljene rupe, razgrađuje vlakna, što čini da meso bude mekše prije kuhanja.