Pravilno skladištenje vaše svježe domaće tjestenine je gotovo jednako važno kao i sam recept za tjesteninu. Bez obzira planirate li ju jesti danas ili nekoliko sedmica kasnije, veoma je važno da spremite tjesteninu ispravno, tako da će biti i savršeno čuvana.

Stavite izrezano tijesto na neljepljivu površinu. Malo, rolano tijesto lahko može stati na tanjur, a veće, kao što su lazanje rezanci trebalo bi biti obješeno na stalak za sušenje, stavljeno na kuhinjsku krpu ili komad voštanog papira. Duge komade tjestenine možete grupisati u gnijezda. Samo ih pospite s malo brašna i skupite u obliku gnijezda, kako biste spriječili njihovo sljepljivanje.

Ostavite tjesteninu da se suši jedan sat. Testirajte ju tako što ćete tjesteninu uprediti sa onom koju kupujete u vašoj trgovini.

Stavite osušenu tjesteninu u plastičnu vrećicu i ostavite u frižider ili zamrzivač. Napišite datum pakovanja na vrećici kako biste znali koliko je svježa. U frižideru tjestenina može stajati do tri dana, a u zamrzivaču do tri mjeseca.