Sušene kajsije i druge vrste tog voća korisne su za vaše zdravlje, jer pružaju širok spektar različitih nutrijenata. One su također zdrava i niskokalorična alternativa za druge grickalice koje ljudi najčešće jedu.

Prije nego započnete proces sušenja, potrebno je da dobro očistite kajsije. Odaberite one koje su potpuno zrele i dobro ih isperite, pazeći da nemaju nikakvih mrlji, niti znakova oštećenja. Da biste zadržali njihovu aromu, okus i nutrijente, najbolje bi bilo da ih blanširate. Voće ćete blanširati ako ga stavite nekoliko minuta u ključalu vodu, zatim kratko u ledenu vodu i posušite papirnim ubrusom.

Postoje sprave za sušenje voća, ali možete ga sušiti i ako ga stavite na žice u rerni zagrijanoj na 175 °C. Kada se rerna potpuno zagrije, poredajte kriške voća i zadržite nekoliko minuta.

Za breskve, banane i ananas pomiješajte tri šolje vode sa jednom šoljom šećera, zagrijte na umjerenoj temperaturi, a zatim dodajte jednu kašiku meda. Svaki komad voća potopite u ovu tečnost, a zatim poredajte na žicu u rerni i sušite voće.

Voće možete osušiti i na suncu. Stavite ga na toplo mjesto koje nije vlažno i zadržite nekoliko sati na suncu, a zatim sklonite unutra i ostavite da prenoći kako bi se izbjeglo stvaranje vlažnosti. Ponavljajte ovaj proces nekoliko puta dok se voće ne osuši po vašoj želji.