Zašto kupovati skupe tegle timijana kada možete sami osušiti ovu biljku i pri tom uštedjeti novac!? Slijedi nekoliko uputa kako da osušite svježi timijan i imate ga pri ruci pri kuhanju vaših omiljenih jela.

Protresite grane da uklonite prašinu ili prljavštinu.

Ukoliko operete grančice učinkovitije ćete skinuti plijesni, ali sušenje će biti otežano i neispravno.

Grupišite granje u manje bukete zajedno sa stabljikama.

Dio na kojem su grupisane stabljike ne bi trebao biti debllji od malog prsta.

Stabljike svežite dovoljno čvrsto samo da se mogu držati zajedno.

Ako previše čvrsto zavežete, mogla bi biti spriječena cirkulacija zraka, dok bi se labavim vezanjem buket mogao raspasti.

Bukete objesite na područje gdje je dobra cirkulacija zraka, bez direktnog izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Oko deset dana će biti potrebno da se potpuno osuši.

Kada se timijan potpuno osuši, odvežite bukete i izmrvite.

Stavite u tegle koje je potrebno čvrsto zatvoriti i ostaviti na tamno mjesto.