Sljedeći put kada vam poslije kuhanja nekog jela ostane određena količina neiskorištenog svježeg začinskog bilja, nemojte ostavljati da vene, osušite ga dok je okus i miris još uvijek postojan, a ako ne znate kako, u nastavku vam nudimo malu pomoć.

Najbolje biljke za sušenje su one koje imaju drvenaste stabljike i teže listove kao što je ruzmarin, jer sadrže manje vlažnosti, brže se suše i duže zadržavaju svoj okus.

Biljke sa mehkom stabljikom i lišćem, kao što je bosiljak, nisu baš pogodne za sušenje, obzirom da su zbog vlage podložne plijesni, pa se često desi da se pokvare i prije nego se osuše.

Da biste osušili neko bilje, prvo morate odstraniti sve listove koji imaju i najmanji trag boje koja ukazuje na oštećenja.

Kuhinjskom trakom ili konopcem pričvrstite stabljike, okrenite naopačke i ostavite na hladnom, suhom i prozračnom mjestu, izolovanom od sunčeve svjetlosti 2 sedmice.

Bilje je suho ukoliko pri dodiru prstima osjetite hrskavost.

Kada se osuši, prebacite ga u plastičnu vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu gdje može stajati do 6 mjeseci.

Ukoliko vam se žuri, bilje se može osušiti u mikrovalnoj, ako ga stavite na jedan list ubrusa prilagodljivog toploti mikrovalne peći i poklopite drugim listom. Čuvajte zatvoreno u mikrovalnoj peći 1 minutu na 800 W, provjerite hrskavost prstima, pa ukoliko nije dovoljno suho, nastavite sušenje uz provjeravanje svakih 15 sekundi.

Sušenjem se pojačava okus bilja, pa je jedna kašikica osušenog bilja po jačini okusa jednaka jednoj većoj kašiki svježeg.