Kada zagrizete file lososa na vašem jeziku se miješa slatki i slani okus ove ribe dok se topi u ustima. Konzumiranje lošeg komada lososa može vam uzrokovati zdravstvene probleme kao što je bakterija e.coli. Ponekad marinada može zamaskirati miris loše ribe, pa je veoma važno da dobro pregledate svaku vrstu ribe prije nego ju skuhate. U nastavku saznajte na koje načine prepoznati loš ili pokvaren losos.

Loš miris

Pomirišite ribu kako biste procijenili da li je pokvarena. Blagi miris ribe je normalan, ali ukoliko je jak i prodoran, riba je pokvarena.

Blijeda boja

Pogledajte boju mesa u unutrašnjosti ribe. Kod lososa se mogu pojaviti promjene u boji ili smeđe mrlje koje ukazuju na njegovu užeglost. Trebao bi imati zdravu rozu ili jaku crvenu boju, na osnovu čega ponekad i nije lahko procijeniti njegovu svježinu, jer se nekim vrstama dodaje boja, pa je najbolje provjeriti još neke znakove svježine.

Praznine u unutrašnjosti

Provjerite da li je unutrašnje mišićno tkivo spojeno. Trebali biste vidjeti linije, ali one bi se trebale čvrsto držati zajedno na vrhu ribe. Ta područja se postepeno razdvajaju kako se losos kvari, pa će se pojaviti praznine u ribi na osnovu kojih biste mogli zaključiti da nije dobra.

Loša tekstura

Dodirnite meso lososa kako biste osjetili teksturu. Pod rukom biste trebali osjetiti čvrstoću, a ne ljigavost, jer se kod pokvarenog lososa stvara tanki sloj sluzi na površini. Svježi losos ima blagi sjaj, ali to nije od sluzi.

Tamne oči

Pogledajte oči, ako riba koju pripremate ima glavu. Trebale bi imati čist, sjajan izgled bez modrine ili tamnih tačkica.