Kako pripremiti krompir za zamrzavanje i kasniju upotrebu

Zamrzavanje neskuhanog, bijelog krompira nije preporučljivo, jer potamni i postaje kašast, uzrokuje pretvaranje škroba u šećer, što rezultira lošim okusom. Ipak, ako na pravi način ranije pripremite krompir za zamrzavanje, on neće izgubiti na kvaliteti i okusu.

Da biste pripremili krompir za zamrzavanje, najprije ga dobro operite i ogulite, a zatim izrežite po želji, zavisno od toga da li ćete ga iskoristiti za pomfrit, čips ili samo ispeći veće kriške krompira u tepsiji.

U šerpu sa ključalom vodom stavite krompir i zadržite dovoljno da se samo djelimično skuha.

Izvadite krompir iz vode, i dobro posušite papirnim ubrusom, a zatim ga stavite u plastične vrećice i čvrsto ih zatvorite, da ostane što manje zraka u njima, nakon čega ih možete staviti u zamrzivač.

Kada budete željeli kuhati krompire, najbolje je da ih zamrznute pržite ili kuhate, jer ako ih ranije otkravite, mogli bi postati kašasti.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*