Zamrzavanje neskuhanog, bijelog krompira nije preporučljivo, jer potamni i postaje kašast, uzrokuje pretvaranje škroba u šećer, što rezultira lošim okusom. Ipak, ako na pravi način ranije pripremite krompir za zamrzavanje, on neće izgubiti na kvaliteti i okusu.

Da biste pripremili krompir za zamrzavanje, najprije ga dobro operite i ogulite, a zatim izrežite po želji, zavisno od toga da li ćete ga iskoristiti za pomfrit, čips ili samo ispeći veće kriške krompira u tepsiji.

U šerpu sa ključalom vodom stavite krompir i zadržite dovoljno da se samo djelimično skuha.

Izvadite krompir iz vode, i dobro posušite papirnim ubrusom, a zatim ga stavite u plastične vrećice i čvrsto ih zatvorite, da ostane što manje zraka u njima, nakon čega ih možete staviti u zamrzivač.

Kada budete željeli kuhati krompire, najbolje je da ih zamrznute pržite ili kuhate, jer ako ih ranije otkravite, mogli bi postati kašasti.