Kako skuhati brokulu i karfiol

Brokula sa karfiolom odlična je povrtna kombinacija koja obezbjeđuje zaista mnogo korisnih vitamina i minerala. Sa velikim količinama sulforafana, ove dvije vrste povrća sadrže spoj koji može spriječiti rast tumora i smanjiti rizik od kancerogenih oboljenja. Ukoliko ih skuhate na pravi način, uz zdravstvene prednosti obezbijedit ćete sebi i pravi ugođaj za nepce.

Napunite veću šerpu vodom i stavite na umjerenu temperaturu.

Dodajte 400 gr brokule i istu količinu karfiola i zadržite povrće oko 10 minuta, dok voda ne počne da ključa, što ipak ovisi o tome koliko tvrdo ili mekano povrće želite.

Dodajte prstohvat soli dok voda ključa i 2 kašikice putera, a zatim sve promiješajte.

Procijedite veći dio vode, ostavljajući samo onoliko koliko može prekriti dno posude.

Ostavite šerpu sa brokulom i karfiolom na potpuno smanjenoj temperaturi ili isključenom kolu, a zatim umiješajte 5-6 listića sira sa 1 kašikicom putera.

Na ovaj način ćete dobiti jelo u blagom, kremastom sosu od sira koje možete poslužiti kao prilog uz neko jelo od mesa.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*