Krompir je namirnica koja se često koristi u ishrani i odličan je izvor vitamina i minerala. Neoguljen krompir srednje veličine sadrži 27 miligrama vitamina C, gotovo pola od preporučene dnevne količine. Također sadrži vitamin B i folnu kiselinu, a dobar je izvor vlakana, te esencijalnih minerala, uključujući željezo, kalij i magnezij. Mnoge od ovih važnih hranjivih tvari nalaze se u kori, pa vam u nastavku nudimo savjet kako da skuhate neoguljen krompir.

Operite krompir pod hladnom, tekućom vodom i očistite četkicom.

Odstranite sve klice ili zelene tragove ukoliko ih ima na krompiru, jer klice mogu biti otrovne.

Stavite krompir u šerpu i prelijte ga hladnom vodom, pazeći da krompir potpuno bude potopljen u vodu.

Dodajte u vodu sol i druge začine po želji.

Ostavite da krompir kuha u nepoklopljenoj šerpi, kako se ne bi prelijevala voda.

Kuhajte krompir dok ne omekša, što možete provjeriti ukoliko ga probodete viljuškom.