Svježa tjestenina se kuha brže od sušene, ali vrijeme kuhanja ipak varira, zavisno od vrste tjestenine. Tanka tjestenina ili špageti kuha se brže od debele ili punjene tjestenine kao što su ravioli. Postoje različita sredstva kako bi kuhari razvaljali i izrezali tijesto, ali svježu tjesteninu možete pripremiti i vlastitom rukom. Fettuccine, ravnu tjesteninu poput vrpce, jednostavno je razvaljati i izrezati rukom. Kuhanje fettuccina je također jednostavno: kuhajte ih u slanoj vodi prije jela.

Stavite tijesto na čistu površinu posutu brašnom.

Blago pospite tijesto sa malo brašna kako biste spriječili ljepljivost.

Oklagijom razvijte tijesto, debljine 1.5 milimetar.

Odrežite krajeve tijesta koji su neravnomjerni.

Pospite razvaljano tijesto dodatnom količinom brašna.

Preklopite donju trećinu tijesta prema sredini, te položite na vrh ostatka tijesta.

Nemojte pritisnuti tijesto kako bi se spojilo i slijepilo.

Preklopite ponovo gornji dio tijesta prema sredini, pa ga položite na vrh tijesta, nakon čega ćete imati poredana tri sloja tijesta.

Oštrim nožem izrežite presavijenu tjesteninu na tanke trake.

Položite ih u pleh prekriven masnim papirom i ostavite da se suše 30 minuta.

U veću šerpu stavite vodu, pa pri ključanju u vodu stavite 2 kašikice vode.

Stavite tjesteninu u ključalu vodu, pa dodajte jednu kašikicu maslinovog ulja.

Kuhajte 7-8 minuta uz povremeno miješanje kako se tjestenina ne bi zalijepila za dno šerpe.

Kuhajte tjesteninu još nekoliko minuta kako biste dobili odgovarajuću teksturu.

Procijedite tjesteninu i poslužite uz sos po želji.