Pečeni makaroni sa sirom vjerovatno je jedno od omiljenih jela vaših ukućana, a za vas odličan način da brzo i jednostavno napravite ukusan obrok za više osoba. Vjerovatno se često desi da ne odredite pravu količinu sastojaka, pa ostatke koje niste uspjeli pojesti ostavite za drugi obrok. U nastavku vam nudimo nekoliko savjeta kako da spriječite isušivanje makarona i sira tokom stajanja, te ih ponovo iskoristite narednog dana za jedan od vaših dnevnih obroka.

Jedan od načina da spriječite isušivanje makarona i sira jeste da plastičnom folijom prekrijete jelo dok je još uvijek toplo, jer će vlažnost u toplim makaronima spriječiti njihovo isušivanje.

Ako se jelo ohladilo, stavite nekoliko kašika tople prije nego posudu prekrijete folijom. Na ovaj način ćete također spriječiti isušivanje sira i makarona, ali ne jednako dobro kao što biste to postigli prekrivanjem toplog jela folijom.

Ukoliko skuhane makarone ostavite da stoje duže prije pečenja, također ćete spriječiti njihovo isušivanje. To bi moglo utjecati na teksturu tjestenine, ali će zadržati vlažnost tokom stajanja.