Sigurno se često nađete u situaciji da ne pojedete cijelu jabuku, pa preostali dio ostavite “za kasnije”. Kada vam se ponovo javi želja za jabukom, posegnete za ostavljenom polovinom, ali tamna boja koju je poprimila nikako vas ne privlači. Uzmete drugu, cijelu, a ova tamna polovina najčešće završi u kanti za smeće. Kako biste spriječili tamnjenje i bacanje dijelova ovog ukusnog voća, pročitajte i iskoristite nekoliko savjeta u nastavku teksta.

– Izaberite jabuke koje su manje sklone tamnjenju. Ukusne, crvene jabuke najviše tamne, a zlatne (žute), znatno manje.

– Jabuku sijecite u vodi, jer ćete na ovaj način spriječiti kontakt enzima sa oksigenom. Držite je prerezanu u vodi do momenta kada je budete servirali.

– Premažite izloženi dio kriške jabuke (meso) nekom kiselinom. Na ovaj način ćete spriječiti aktivaciju enzima koji doprinose tamnjenju jabuke. Nanesite ih direktno ili rastopite u vodi. Ovo su neke od kiselina koje možete koristiti:
1. Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C. Ovu kiselinu (u prahu) pokušajte pronaći u apoteci.
2. Limun ili limunov sok. Nije efektivan kao askorbinska kiselina, ali može poslužiti i dostupnija je. Premažite krišku jabuke kašikicom limunovog soka.
3. Sok od đumbira.

– Blanširajte ih. Stavite jabuke u kipuću vodu jednu ili dvije minute, pa ih isperite hladnom vodom. Nakon toga ćete ih moći jesti odmah, zalediti ili napraviti pitu od jabuka.

– Čvrsto umotajte polovine ili kriške jabuke u plastičnu foliju. Ova tehnika sprječava dotok zraka i oksidaciju “mesa” jabuke.

– Potopite parčad jabuke nekoliko sekundi u blago slanu vodu. Ovo je posebno dobro ako jabuku koristite za voćnu salatu.