Kako sterilizirati tegle za đem

Da bi se spriječila kontaminacija i produžio rok trajanja domaćih đemova i umaka, veoma je važno da prije spremanja sterilizirate tegle ili boce.

Operite tegle i poklopce u vreloj sapunici, pa ih dobro isperite.

Stavite ih u duboku šerpu, prelijte hladnom vodom, poklopite šerpu, pa ostavite na vatri da voda proključa.

Nakon što voda proključa, smanjite temperaturu i ostavite još 10 minuta na vatri.

Metalnim štipaljkama izvadite tegle i poklopce iz šerpe i naopačke poredajte na pleh koji je obložen čistom kuhinjskom krpom.

Stavite ih u rernu zagrijanu na 110 °C i zadržite 15 minuta.

Hladan đem stavite u hladne tegle, a topao u tople.

Čvrsto ih zatvorite i ostavite na tamno i hladno mjesto.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*